8 Φεβ 2014

Σχέση ανθρώπου και φύσης

Αν είσαι εργάτης, δούλευε τη γης, βοήθα τη να καρπίσει. Φωνάζουν οι σπόροι μέσα από τα χώματα, φωνάζει ο Θεός μέσα από τους σπόρους. Λευτέρωσέ τον. Ένα χωράφι προσμένει από σένα τη λύτρωση, μια μηχανή προσμένει από σένα την ψυχή της. Πια δεν μπορείς αν σωθεί αν δεν τα σώσεις.

Αν είσαι πολεμιστής, μην λυπάσαι, δεν είναι στην περιοχή του χρέους σου η συμπόνια. Σκότωνε τον οχτρό ανήλεα. Μέσα από το σώμα του οχτρού άκου τον Θεό να φωνάζει «Σκότωσε το σώμα τούτο, με εμποδίζει, σκότωσέ το να περάσω».

Αν είσαι σοφός πολέμα στο κρανίο, σκότωνε τις ιδέες, δημιούργα καινούριες. Ο Θεός κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα, όπως μέσα σε σάρκα. Σύντριψε την ιδέα, λευτέρωσέ τον. Δώσε του μιαν άλλη ιδέα, πιο απλόχωρη, να κατοικήσει.

Αν είσαι γυναίκα, αγάπα. Διάλεξε, ανάμεσα από όλους τους άντρες, με σκληρότητα, τον πατέρα των παιδιών σου. Δε διαλέγεις εσύ, διαλέγει ο άναρχος, ακατάλυτος, ανήλεος μέσα σου αρσενικός Θεός. Τέλεψε όλο σου το χρέος, το γιομάτο πίκρα, έρωτα και ανδρεία. Δώσε όλο σου το κορμί, το γιομάτο αίμα και γάλα.


Καζαντζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου