5 Μαΐ 2012

Έξω οι ξένοι

Του Ακρίτα

Μία μόλις μέρα πριν τις εκλογές - διόλου τυχαία φυσικά... - θα επιχειρήσουμε να δούμε υπό άλλη οπτική γωνία τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Πατρίδα μας.

Πάμε λοιπόν...

1. Οι λαϊκές μάζες είναι θηλυκές στην συμπεριφορά τους. Αυτό δεν σημαίνει πως ακολουθούν τυφλά τον άντρακλα Ηγέτη αλλά ότι επιλέγουν ενστικτωδώς αυτόν που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωση τους. Οι μάζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε πολιτική θέση για την ακριβώς αντίθετη της μόνο και μόνο διότι διασθάνονται τις καλύτερες προοπτικές της δεύτερης. Ακόμη και αν ακολουθήσουν μια Ιδέα ή πολιτική θέση μέχρι τα άκρα αυτό θα το κάνουν σε ένα κοινωνικό ανάλογο ενός ερωτικού παροξυσμού: αμέσως μετά την κορύφωση θα επανακάμψουν στην φυσική τους θέση.

Επί του πρακτέου οι Έλληνες πέρασαν εν μια νυκτί από κεντρώους σε φιλοαπριλιανούς, κατόπιν σε καραμανλικούς, ύστερα έγιναν σοσιαλιστές, μετά εκσυγχρονιστές, κατόπιν δεξιοί νοικοκυραίοι κι ύστερα έγιναν σοσιαλδημοκράτες... Να είστε βέβαιοι πως αύριο μπορεί να γίνουν αριστεροί ή φιλελεύθεροι ή εθνικιστές: οι προτάσεις είναι πολλές κι η μπίλια γυρίζει. Την επόμενη των εκλογών θα έχει αρχίσει να διαφαίνεται που θα κάτσει και ποιοι γαμπροί θα συγκρουστούν μέχρι τέλους για την πολύφερνη νύφης: την λαϊκή μάζα.

2. Συχνά η Ιστορία γράφεται από ανθρώπους που δεν το ήθελαν, δεν το επεδίωξαν, δεν είχαν το κατάλληλο βιογραφικό ή δεν είχαν και τις απαραίτητες ικανότητες για να παίξουν κάποιο ρόλο. Διότι οι τροχοί της Ιστορίας συντρίβουν και αδιαφορούν για τις μικρές προσωπικότητες και συχνά επιλέγουν ως όχημα τον μέχρις εκείνη στιγμή γραφικό, περιθωριακό ή κρυπτόμενο. Για παράδειγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν πράκτορας της KGB, δηλαδή ένα μικρομεσαίο στέλεχος σε ένα τεράστιο μηχανισμό που έλεγχε τα πάντα κι ωστόσο ανέλαβε από τον αλκόλα Γιέλτσιν μια διαλυμένη Ρωσία για να την κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή και τυπικές διαδικασίες και να την φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί εκ νέου και ευθέως την αμερικανική μονοκρατορία... Από σοβιετικός χαφιές, παγκόσμιο αντίπαλο δέος... Αν θεωρηθεί αυτό τυχαίο περιστατικό ο άνθρωπος σύμβολο για δισεκατομμύρια μουσουλμάνους, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν πράκτορας της CIA μέχρι που μετατράπηκε στο νούμερο 1 εχθρό των ΗΠΑ.

3. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνούμαστε για ότι τυχόν έχουν υποστεί ή θα υποστούν τα σαρκία μας τις υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Στον άρθρο που παραπέμπουμε στην αρχή αναφέρουμε τον Κολοκοτρώνη που δεν αρνήθηκε να βγει από την φυλακή και να θέσει τα όπλα του στην υπηρεσία των διωκτών του. Ο Αριστείδης ο Δίκαιος ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ από τον πολιτικό του αντίπαλο Θεμιστοκλή, αλλά τέθηκε στις διαταγές του στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και συνδιοργάνωσε μαζί του την Αθηναϊκή Συμμαχία. Εξορίστηκε αλλά τέθηκε στις διαταγές του... Γιατί; Γιατί οι Πέρσες ήταν έξω από την Αθήνα και "Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιότερον εστί Πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον".

Σήμερα στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα σχολεία, στα εργοτάξια, στα χωράφια γίνεται πόλεμος. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ΠΟΛΕΜΟΥΝ για να επιβιώσουν. Απλά... και διαμέσου θα επιβιώσει και η Πατρίδα. Αυτό είναι το Ύψιστο ζητούμενο. Καμιά σημασία δεν έχει για τον δεκαεπτάχρονο πιτσιρικά που προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα σε αναρχικά σκουπίδια, συμμορίες αλλοδαπών, πρεζέμπορους και ένα μέλλον χωρίς αύριο οι λεπτομέρειες του χτες... ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ, αυτά είναι σκονισμένη ιστορία, αυτός παλεύει για την ζωή του ΣΗΜΕΡΑ... κι όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι γραφικό γερόντι που έχει ραμολιμάρει και πρέπει να πάει εκεί που του πρέπει: στον τάφο...

4. Αν ξαφινκά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αρχίσουν με οποιοδήποτε τρόπο να κινούνται είναι Κίνημα κι εμείς έχουμε υποχρέωση να τους ακούσουμε... ακόμη κι αν αυτό δεν μας αρέσει, αν θέλουμε να μην μας πνίξει το βουερό ποτάμι που σηκώνεται πρέπει ή να παραμερίσουμε εντελώς ή να ακολουθήσουμε το νερό...

Κι εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε και να υπενθυμίσουμε πως άλλο πράγμα είναι το Κόμμα, άλλο το Κίνημα... Τα κόμματα έχουν πειθαρχικά και διαδικασίες, τα κινήματα έχουν ...μαγεία. Κι όπως εύκολα ένα Κίνημα σε σηκώνει, έτσι και μπορεί και να σε πνίξει. Κι ότι τέλος όπως εύκολα φουσκώνει ένα ποτάμι, έτσι και ξεφουσκώνει...

5. Και τέλος: αναγκαστικά τα Κινήματα έχουν και Μετωπικά χαρακτηριστικά... Δηλαδή συγκεντρώνουν στους κόλπους τους ανθρώπους, κινήσεις, ιδέες με διαφορετική αφετηρία, πορεία και τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τρα πράγματα. Το να προσπαθήσεις όλους αυτούς να τους πετάξεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και να τους κάνεις μια σούπα είναι εγγυημένη αποτυχία, και μόνο.

Αυτά προς το παρόν, μια μέρα πριν τις εκλογές κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου