4 Απρ 2014

Κατάχρηση εξουσίας και βίντεο Μπαλτάκου

Ελληνικό Δίκαιο
Κατάχρηση εξουσίας

  • Δημόσιος λειτουργός, ο οποίος κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντα του, ενεργεί ή διατάσσει την ενέργεια οποιασδήποτε αυθαίρετης πράξης που παραβλάπτει τα δικαιώματα άλλου, είναι ένοχος πλημμελήματος. Αν ο υπαίτιος απέβλεπε με τέτοια πράξη σε κέρδος, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.
Επηρεασμός αρμόδιας αρχής

  • Οποιοδήποτε πρόσωπο προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσει οποιαδήποτε αρχή, επιτροπή, συλλογικό όργανο ή μέλος αυτών ή οποιοδήποτε δημόσιο λειτουργό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε σχέση με διαδικασία πρόσληψης, διορισμού, προαγωγής, τοποθέτησης, μετάθεσης ή άσκησης πειθαρχικής εξουσίας σε κρατική υπηρεσία, υπέρ του ιδίου ή υπέρ ή κατά οποιουδήποτε άλλου προσώπου, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.

Διεθνές Δίκαιο
Βασικές Αρχές για την Ανεξαρτησία του Δικαστικού Σώματος
Υιοθετήθηκαν από την 7η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη του Εγκλήματος και τη Μεταχείριση των Εγκληματιών που συγκλήθηκε στο Μιλάνο από την 26η Αυγούστου έως την 6η Σεπτεμβρίου 1985 και επικυρώθηκαν με τις από 29.11.1985 και 13.12.1985 υπ' αριθμ. 40/32 και 40/146 αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης αντίστοιχα
Ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος
1. Το κράτος οφείλει να εγγυάται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ή στους νόμους. Ο σεβασμός και η τήρηση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος είναι υποχρέωση όλων των κυβερνητικών και άλλων θεσμών.
2. Το δικαστικό σώμα οφείλει να κρίνει τις υποθέσεις αμερόληπτα με βάση τα πραγματικά περιστατικά και σύμφωνα με το νόμο, χωρίς κανέναν περιορισμό, ανάρμοστη επιρροή, προκλήσεις, πιέσεις, απειλές ή επεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, από οιονδήποτε κύκλο ή για οιαδήποτε αιτία.

Προϊόν υποκλοπής
Πολλοί από τους μεγάλους δημοσιογράφους χρησιμοποιούσαν «προϊόντα υποκλοπής» με κρυφές κάμερες και έστηναν τηλεοπτικές εκπομπές που βοήθησαν την καριέρα τους και τους έκαναν δημοφιλείς.
Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου, το ροζ DVD που κατέγραψε «κρυφή κάμερα», αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν (μεταξύ του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου, μεταξύ δημοσιογράφων κ.λπ.), η κυβέρνηση παίρνει νομοθετικά μέτρα που σταματούν τη χρήση της «κρυφής κάμερας», την καταγραφή συνομιλιών κ.λπ., καθώς θα υπάρχει απειλή επιβολής 10ετούς κάθειρξης.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που δημοσιοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, το σχετικό υλικό δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε καν από τα δικαστήρια ως αποδεικτικό μέσο, αφού καταργείται η διάταξη του Ποινικού Κώδικα που επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ένα τέτοιο υλικό, εφόσον μόνον έτσι (σ.σ.: με την καταγραφή) μπορούσε να διαφυλαχθεί ένα δικαιολογημένο συμφέρον.
Η νομολογία
Η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων είχε επανειλημμένα δεχθεί ότι ένα τέτοιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνον ενώπιον δικαστικής Αρχής και εφόσον με αυτό μπορούσε να αποδειχθεί ένα σοβαρό κακούργημα ή, αντίθετα, η αθωότητα ενός κατηγορουμένου.
Τώρα η κυβέρνηση, προσπερνώντας τη νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων, αντί να αποτρέψει ή να τιμωρήσει βαρύτερα τη δημοσιοποίηση ενός τέτοιου υλικού, απαγορεύει ολοκληρωτικά την αξιοποίησή του από τις δικαστικές Αρχές, γεγονός που θα δυσχεράνει σε πολλές περιπτώσεις τη διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων ή θα εμποδίσει έναν κατηγορούμενο να αποδείξει ότι είναι αθώος.

Βίντεο Μπαλτάκου
Στο βίντεο ο Μπαλτάκος είτε λέει την αλήθεια είτε λέει ψέματα.

  • Αν ο Μπαλτάκος λέει αλήθεια. Τότε δικαιώνει όσα υποστηρίζουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής ότι η δίωξή τους έγινε με κυβερνητικές εντολές. Ο Σαμαράς πήρε εντολές από το εξωτερικό και επέβαλε στη δικαστική εξουσία να προχωρήσει σε διώξεις και προφυλακίσεις βουλευτών (κατάχρηση εξουσίας).
  • Αν ο Μπαλτάκος λέει ψέματα. «Είπα ψέματα για το καλό της παράταξης και για να έρθουν στη ΝΔ οι 500.000 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής», δήλωσε. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπαλτάκος προσπάθησε να «παγιδεύσει» τον βουλευτή για κέρδος της ΝΔ. Όμως γιατί να κάνει μια τέτοια πράξη (που η ιστορία του συγκεκριμένου προσώπου δείχνει ότι ήταν μετά από εντολή Σαμαρά) αν το κατηγορητήριο, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ήταν τόσο ισχυρό, που θα έστελνε σίγουρα στη φυλακή όλα τα μέλη της Χρυσής Αυγής; Επειδή, όπως όλα δείχνουν από τη θέση του στην κυβέρνηση και σαν νομικός, ο Μπαλτάκος γνώριζε καλά το κατηγορητήριο, άρα θα έκανε μια τέτοια πράξη μόνο αν ήξερε (σαν καλός νομικός) ότι οι κατηγορίες δεν είναι αρκετές και ήθελε να «παγιδέψει» τον συνομιλητή του για να αποκτήσει πρόσθετα στοιχεία. Τελικά μήπως και ο Μπαλτάκος ηχογραφούσε τον Κασιδιάρη για το «καλό» της κυβέρνησης Σαμαρά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου