19 Απρ 2012

Οι γυναίκες του Άργους απέκρουσαν τους Σπαρτιάτες


Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης στις αρχές του 5ου αιώνα κατάφερε να εξουδετερώσει τους Αργείους στη μάχη της Σηπείας. Κατόπιν οι Σπαρτιάτες, τραγουδώντας τα τρομερά πολεμικά τους άσματα παρατάχθηκαν έξω από τα τείχη του Άργους σπέρνοντας τον πανικό και την απελπισία στην πόλη. Μέσα στο Άργος εκείνη την εποχή ζούσε η αρχόντισσα Τερεσίλλα. Είχε αφοσιωθείς τις Μούσες και συνέθετε στίχους και μουσική μετά από την προτροπή των γιατρών της για να θεραπευτεί από μια βαριά ασθένεια που την ταλαιπωρούσε. Υπό την καθοδήγηση της Τερεσίλλας οι γυναίκες εξοπλίστηκαν με όπλα που υπήρχαν ως αναθήματα στους ναούς και έλαβαν θέση στα τείχη της πόλης με σκοπό να υπερασπιστούν το Άργος. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Δημάρατος, πιθανόν οδηγώντας σκιρίτες, προσπάθησε να καταλάβει την πόλη με νυκτερινή έφοδο, αλλά οι γυναίκες τους απέκρουσαν έχοντας μάλιστα και απώλειες.
Ο Κλεομένης κατάλαβε ότι επιθέσεις ενάντια σε απελπισμένους αντιπάλους, που είχαν μάλιστα και το πλεονέκτημα του ύψους ή θα είχαν μεγάλες απώλειες ή δεν θα θετική κατάληξη και θα ήταν όνειδος για τους καλύτερους πολεμιστές της Ελλάδας να αποκρουστούν από γυναίκες. Έτσι κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία είπε ότι «δεν είναι αντρίκιο να πολεμά με γυναίκες» και απόσυρε τους Σπαρτιάτες.
Οι Αργείοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έθαψαν τις γυναίκες που σκοτώθηκαν κατά μήκος του δημόσιου δρόμου και έκαναν ημέρα γυναικοκρατίας στο Άργος κατά την εορτή των «Υβριστικών». Επίσης τοποθέτησαν προς τιμή της Τερεσίλλας ανάγλυφη στήλη κοντά στο θέατρο της πόλης, στην οποία η ποιήτρια όρθια κρατούσε στα χέρια της ένα κράνος και στα πόδια της είχε πίνακες με ποιήματα. Επίσης καθιέρωσαν γιορτή προς τιμή της Ήρας στην οποία οι γυναίκες του Άργους χόρευαν φορώντας κράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου